SNA Europe AB 2018

Studiebesök 2018

SNA Europe AB, 16 maj

Vi var 29 förväntansfulla medlemmar som trots det fina vårvädret samlades utanför SNAs huvudentré. Där togs vi emot av Sveriges produktionschef Joakim Brenden samt Lidköpingsfabrikens dito Peter Rebscher.

De inledde med en kort historik för lidköpingsfabriken:

1914 startade Lidköpings Sågbladsfabrik Vikingsågar.

1922 köptes Vikingsågar av Sandvik och inlemmades i ”Sandvik Saws and Tools”. Tillverkningen koncentrerades efter hand till bågfilsblad och fabriksområdet vid Fiskaregatan 1.

1999 köptes verksamheten av den amerikanska koncernen Snap-on och blev en del av dottern SNA Europe AB. Enheten döptes efter deras kända varumärke Bahco (från början ett svenskt verktygsföretag).

2005 Namnbyte till SNA Europe.

2018 ca 100 anställda i treskift i Lidköping.

Produkter
Storsäljaren är det världskända, marknadsledande bågfilsbladet av typ Sandflex som är uppbyggd av en mjuk rygg av billigt, återvunnet stål samt hårda tänder av snabbstål. Konstruktionen, ibland även kallad bimetallblad, är från sandvikstiden, 1972. Ca 1 miljon blad tillverkas per vecka eller 77 miljoner per år!

På senare tid har man utvecklat och börjat tillverka tigersågblad för såväl trä som metallsågning. Tillverkningen liknar bågfilsbladets dock flera manuella inslag. Ca 50 tusen blad tillverkas per vecka.

Roterande fil är likaså en ny produktgrupp som finns i ca 700 varianter. Används tex i bilindustrin, gradning/formbearbetning. Finns för olika material tex trä, aluminium, järn/stål. Volymen fn ca 40 tusen/år. Jula är en av flera duktiga återförsäljare.

Fabriken
Vi fick en intressant och detaljerad visning av tillverkningen av bågfilsbladen som numera är högt automatiserad och indelad i följande steg:

 1. Ryggen hyvlas till band ca 20 mm brett.
 2. De runda snabbstålstråden (från en systerfabrik i Minsk), drygt 1mm i diameter, görs fyrkantig.
 3. Snabbstålstråden lasersvetsas mot ryggens båda sidor.
 4. Bandet delas på mitten och skapar på så sätt två rullar med bladunderlag.
 5. Dessa går in i en cell som valsar, märker, kapar och stansar hål.
 6. Slipning av tänder görs i en slipmaskin med diamantskiva som skärps ofta och håller endast ca tre dagar.
 7. Skränkning av bladet dvs det ges en vågform för att minska risken för knipning.
 8. Härdning ca 1 200 ºC i vacuum varefter nedkylning med kyld kväve.
 9. Avsyning.
 10. Målning och härdning av färgen med lampor.
 11. Rullstämpling.
 12. Förpackningsrobotar av egen konstruktion.

Vi avslutade rundturen med att även se tillverkningen av tigerblad. Vikten av preventivt underhåll betonades för att minimera driftstörningar.

Övrigt
Sandflex har så gott rykte och stor marknadsandel (ca 65% av världsmarknaden) att man utsatts för flera kopieringsattacker, bla lackering av den orangea färgen och logotyper på ett kinesiskt lågprisblad. Största konkurrenten är amerikanska Stanley.

SNA har nyligen byggt en fabrik liknande den i Lidköping i Kina med kapaciteten hela 100 miljoner blad per år.

Lidköpingsfabriken har direktförsäljning till slutkund tre gånger per år i en sk Outletbutik, se hemsidan eller kontakta Mattias Roslund.

Våra guider avtackades på sedvanligt sätt med applåd och en liten minnesgåva från Lidköpings Tekniska Förening.

Comments are closed.