Lindab 2017

Studiebesök 2017

Lindab i Götene, 23 mars

Lindab är en internationell koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar för förenklat byggande och bättre inomhusklimat.

Produkterna kännetecknas av hög kvalitet, montagevänlighet, energieffektivitet, miljötänkande, samt levereras med en hög servicegrad.

Koncernen omsatte 7 589 MSEK år 2015 och är etablerad i 32 länder med cirka 5 100 anställda. Lindab har ca 20000 kunder fördelade på ca 60 länder. 46% av försäljningen sker inom Norden.
Lindab har tre produktområden:

  • Ventilation
  • Byggkomponenter
  • Buildings – Lindabhallen

Lindabs historia sträcker sig över 50 år tillbaka i tiden, då en liten tunnplåtsverkstad startades i Lidhult 1956. Verksamheten flyttade senare till Grevie på Bjärehalvön där Lindab registrerades som företag år 1959. Lindab har sedan dess expanderat världen över med representation på mer än 125 platser i 31 länder.

1984 introducerades Lindab på den svenska börsen och 1992 på den danska börsen. 2001 köptes Lindab ut från börsen av Ratos AB tillsammans med Skandia Livförsäkringsbolag och Sjätte AP-fonden via Lindab Intressenter AB. Moderbolaget bytte namn i maj 2006 till Lindab International AB. Den första december 2006 återvände Lindab till Stockholmsbörsen och blev åter ett noterat bolag.
Novoclima startades 1994 men kommer ur Johnnys plåt som Johnny Persson startade 1970. I dag tillverkar fabriken främst kylbafflar för kyla och värme. Företaget har 36 anställda och såldes till Lindab 2014.

Novoclima var ett familjeföretag men i samband med försäljningen gick vd Johnny Persson i pension. Pontus Persson Johnnys son blev ny platschef i Götene.
Utvecklingen av nya produkter sker tillsammans med utvecklingslabbet i Danmark som har hand om alla produkter som använder vatten för att styra kyla och värme. Närmaste försäljningsbutiker finns i Skövde och Trollhättan. Det finns 5st tillverkande konkurrenter i Sverige.

Efter företagspresentationen visade Pontus runt de 25 intresserade medlemmarna som kom till detta företagsbesök. Det var fler som var intresserade att komma men företaget kunde tyvärr inte ta emot fler besökare.

Comments are closed.