Opel 2016

Studiebesök 2016

Opelmuseet i Axvall, 24 maj

Vi var 43 medlemmar som möttes av opelsamlaren Inge Andersson som med mycken entusiasm gick igenom de 25-tals bilar han hade ställt upp för visning i sin ombyggda ladugård.

Inge berättade att han varit lastbilschaufför men då han bara sover 2 tim/natt hade han massa tid över och började samla på opelbilar. Han köpte sin första Opel 1957 och var så nöjd med bilen att han blev Opel trogen resten av sitt liv. Hans första Opel blev kvar på gården och så fortsatte samlandet. Till slut hade han så många ”Oplar” att han var tvungen att köpa två granngårdar för att hysa in alla sina dryga nittiotalet bilar.

Hans äldsta Opel i samlingen är från 1936 och sedan har han modeller fram till nästan nutid. Skicket på bilarna varierar, vissa i bruksskick en del nästan som nya.
Han öppnade muséet sommaren 2005 och intresset har varit stort, t.o.m. från utlandet.

En dag kom det en tysk familj där maken jobbar på Opel i Tyskland. ”I Tyskland finns inget av detta att se”, hävdade han förtjust.
Muséet är det enda i Norden med enbart Opelbilar och har 2000 – 3000 besökare per år. Väggarna pryds av gamla pedagogiska planscher som visar tändsystem, kylsystem, differential mm.

Comments are closed.