F7 2010

Studiebesök 2010

F7 Såtenäs, 19 september

Lidköpings Tekniska Förening har inlett höstsäsongen med studiebesök på flygflottiljen F7, Såtenäs. Det var ett 40-tal medlemmar som i buss passerade grindarna och blev väl mottagna av kapten Henrik Alm.

Besöket inleddes med en presentation och bildvisning som visade den omfattande verksamhet som bedrivs, med utbildning av både svenska och utländska piloter på JAS Gripen, transportdivisionen med alla dess uppdrag runt om i världen, verksamheter på andra ställen i landet utöver Såtenäs, mm. Cirka 800 personer arbetar på Såtenäs men hela garnisonen omfattar totalt 1100 anställda.

Efter detta var det dags att besöka en hangar och på nära håll bekanta oss med JAS Gripen. Genom att dela sällskapet i tre grupper med var sin guide fick vi ingående och sakkunnig information om flygplanet och dess egenskaper. Som de flesta tekniker ofta vill fick vi även ”ta på grejorna”. Få arbetsplatser har väl sådan ordning och reda på grejorna som här men så är också säkerhetstänkandet överordnat allt annat.

Besöket avslutades i hangaren där flygvapnets gamla trotjänare finns. Där håller föreningen Swedish Air Force Historic Flight till och där finns ett antal entusiaster som frivilligt lägger ned ett stort arbete med att iordningställa och underhålla gamla flygplan. Det väckte många minnen till liv av att återse J 29 Tunnan, J 34 Hawker Hunter, A 32 Lansen, J35 Draken med flera. För några av medlemmarna blev det ett extra kärt återseende då de själva flugit de här flygplanen en gång i tiden.

Efter att vi tackat för ett mycket givande besök äntrade vi bussen och på hemvägen passade ordföranden på att informera om nästa studiebesök som blir på Micore Plast AB, Styrmansgatan 4, Lidköping.

Comments are closed.