Studiebesök/Aktivitet 2022
Julfesten hos Bustad 7 december
Hösten 2022 avslutades med ett studiebesök / julfest hos Lidköpings största bryggeri, Bustad Brewing Co. onsdag den 7 december. Vi var 23 glada medlemmar som välkomnades av Benny Bustad, far till huvudägaren David Bustad.

Historik
David var intresserad av ölbryggning och fick ett jobb på Ocean-bryggeriet i Mölndal där han utbildade sig till bryggare. 2016 reste han till Australien och fick jobb på ALL INN Brewing Co. i Brisbane. Där arbetade han ett halvår och deltog i några tävlingar och vann bland annat ett tredjepris. Efter återkomsten till Sverige insåg han att det fanns ett ökat intresse för hantverksbryggt öl. Han lyckades övertala familjen att starta eget bryggeri i Lidköping. Man kom över en tomt på Älgvägen 2 och byggde bryggeriet till stor del själva och invigde det hösten 2018. Under pandemin byggde man ut och fick även plats med en riktig pub.
Rundvandring
Vi bjöds på en rundvandring i bryggeriet av Benny som informerade oss om konsten att tillverka öl. Den är över tusen år gammal och består i princip av de fyra ingredienserna malt, humle, jäst och vatten. Tillverkningsprocessen är fem steg:
1- Mältning.
Man lägger korn i vatten några dagar. Då börjar kornen att gro och frigör enzymer som är nödvändiga senare för att omvandla stärkelse till socker. Därefter avbryts processen genom torkning och resultatet kallas malt. Bustad köper in färdig malt från Viking Malt som har ett antal varianter bla med olika rostningsstyrka vilket ger ölet olika färg och smak.
2- Mäskning.
Malten krossas och blandas med varmt vatten. Maltens enzymer börjar omvandla stärkelsen till olika sockerarter. Processen avbryts genom upphettning till ca 78ºC. Blandningen kallas för mäsk.
3- Vörtkokning.
Nu avlägsnas sockervattnet (sötvörten) från maltresterna som sedan kokas med nytt vatten och mald humle. Den senare dödar bakterier och ger ölet arom, beskan (mer humle gör ölet beskare) och hållbarhet. Humlen köps in och finns med många olika smaker. Resultatet kallas stamvört som kyls och överförs till en jästtank.
4- Jäsning.
Nu tillsätts jästen som förvandlar sockret till alkohol, kolsyra och smakämnen. Tar ca 3 veckor varefter blandningen kyls till 0ºC för att stoppa jäsningen. Därefter tappas den sovande jästen ut i botten (kan återanvändas) och resten filtreras och lagras i kyltank.
5- Pastörisering
Normalt pastöriseras ölet för att undvika efterjäsning och bakterier. Slutligen justeras kolsyran varefter man fyller drycken på fat, flaska eller burk. Dessa är fyllda med koldioxid i övertryck för att minimera skumning. Merparten tappas på 33 cl burk i en maskin som fyller ca 1000 burkar per timme.
Idag är man 3,5 anställda där bryggmästaren David koncentrerar sig på bryggningen och hans mamma på puben som håller öppet onsdag och fredagskvällar. Man har lyckats få in en ölsort på Systembolaget vilket ger företaget en stor kontinuerlig omsättning. Man hoppas att gårdsförsäljning kan bli verklighet vilket skulle öka omsättningen avsevärt. Omsättningen 2022 är drygt 5 Mkr där merparten är starköl men viss del även alkoholfri. Merparten av produktionsutrustningen är köpt från Kina. Massor av konkurrenter.
Övrigt
Kvällen avslutades med samkväm i puben där vi serverades en god hamburgare och kunde välja på de ca 10 olika ölsorter man tillverkar.