Raggagården 2013

Studiebesök 2013

Raggagårdens mejeri i Holmestad, 19 augusti

Lidköpings Tekniska Förening har inlett höstsäsongen med besök på Raggagårdens mejeri i Holmestad. Där mottogs vi av Lars-Erik Klasson och Göran Hallbäck som berättade mejeriets historia och förevisade lokaler och inventarier.

Mejeriet uppfördes 1929 som gårds- och uppköpsmejeri och hade som mest ett fyrtiotal mjölkleverantörer och en dagsinvägning om cirka 1500 kilo. Konkurrensen från omkringliggande mejerier, inte minst från Mjölkcentralen i Götene, blev för stor och verksamheten lades ner 1940.

På senare år har hembygdsföreningen startat ett projekt för att sprida kunskap om detta, vårt industrihistoriska kulturarv. Med hjälp av bidrag från olika sponsorer har de restaurerat byggnaden och bevarat och underhållit maskiner och övriga inventarier. Mejeriet kanske är det enda i landet, av det här slaget, som är bevarat. Som kuriosa kan nämnas att en gammal ostpress visade sig vara tillverkad av Lidköpings Mekaniska Verkstad vilket särskilt gladde en del av besökarna.

Efter besöket i mejeriet samlades vi i hembygdsgården där några av föreningens damer dukat upp fikat. Efter en trevlig stunds samvaro med mycket tekniksnack tackade ordföranden för ett synnerligen intressant besök och trevligt mottagande

Comments are closed.