Motorstadion 2012

Studiebesök 2012

Motorstadion i Lidköping, 14 augusti

Lidköpings Tekniska Förening har inlett höstens aktiviteter med besök på Lidköpings Motorstadion. Ett 30-tal medlemmar tog tillfället i akt att besöka anläggningen.

Vi hälsades välkomna av Peter Fröjd, ordf i Motorsportarenan AB och Karl-Evert Andersson. Därefter följde information om anläggningen. Redan för 10 år sedan började det planeras för en motorsportanläggning men det dröjde till 2005 innan man kunde starta bygget. Året efter kom Karl-Evert in i verksamheten för att strukturera det hela och vara en samlande kraft.

Det var många föreningar/sporter med många viljor varför en samordning var nödvändig. Resultatet har blivit en motorsportarena av världsklass med sporter som tractorpulling, folkrace, go-kart, motocross, minicross, enduro, miniracing mm. Sedan en tid tillbaka drivs arenan som ett aktiebolag med företag och föreningar som ägare där föreningarna äger 51%. Anläggningen har kostat ca 22,7 Mkr men inklusive medlemmarnas egna arbetsinsatser och olika bidrag beräknas nuvärdet till ca 40 Mkr.

Man har under förra året haft ca 1000 aktiviteter och då anläggningen har hög status har man haft SM-tävlingar och man skall arrangera VM i minracing för motorcyklar 2014. Man har även sökt för EM i tractorpulling och go-kart. Go-kartbanan, som hyrs ut till en separat entreprenör, är av mycket hög klass med bl a en tunnel. Sådana banor finns det bara två till i världen. Hela anläggningen är handikappanpassad för både publik och utövare och har stor publikkapacitet.

Tractorpullingen kan ta 10 000 åskådare bara vid sin bana. Antalet besökare har också stadigt ökat och var 2011 ca 25 000. Inom området finns även restaurang. Det som överraskade de flesta var omfattningen av tränings- och tävlingsmöjligheter för funktionshindrade. I ett treårigt projekt, MotorsportArenans Förening, ges förutsättningar för funktionshindrade att inte bara kunna delta som publik utan även aktivt utöva de olika sporterna. Projektledare Robert Johansson berättade utförligt om verksamheten som är unik i sitt slag och som på kort tid blivit känd och uppmärksammad.

Slutligen var det dags att gå ut och se på anläggning och maskiner och alla var mycket imponerade av att vi har en sådan exklusiv motorsportarena i vår kommun.

Comments are closed.