Aeroseum 2012

Studiebesök 2012

Aeroseum i Göteborg, 2 juni

Säve flygplats, Göteborg
Lidköping Tekniska Förening avslutade vårsäsongen med bussresa till ett världsunikt besöksmål, Aeroseum.

I det allra vackraste av försommarväder gick färden via Uddevalla till Ljungskile där vi stannade på en naturskön plats och intog vår medhavda fika. Färden gick sedan vidare till Säve flygplats utanför Göteborg. Aeroseum är beläget där tidigare flygflottiljen F9 Säve låg och är en världsunik anläggning inrymt i en tidigare topphemlig berganläggning.

Här finns nu ett museum och upplevelsecentrum om flyg, rymdfarkoster och en mängd annat. Anläggningen är 22 000 kvadratmeter stor och tillkom under det kalla kriget. Den invigdes 1955 av dåvarande kungen Gustav VI Adolf. Den underjordiska berghangaren skulle skydda flygvapnets jaktplan mot anfall med kärnvapen. På den tiden var det J 29 Tunnan som var det svenska flygvapnets stolthet. Anläggningen har mycket imponerande mått i alla avseenden och som lägst befinner man sig 27 meter under marknivån och dessutom en bit under havsnivån. Nu ryms här alla svenska stridsflygplan, civila flygplan, och en del övrig militär utrustning. Därutöver en avdelning med och om rymdfarkoster, en ”spionavdelning” mm.

Vi mottogs av en guide som visade sig vara en f d RAF-pilot från England. Han visade oss runt och berättade, på perfekt svenska, vad vi såg. Under visningen gjorde vi uppehåll för lunch i den underjordiska matsalen innan vi fortsatte. Det finns kunniga medlemmar i föreningen som själva varit piloter i flygvapnet och andra tekniskt kunniga som kunde komplettera guiden med faktaupplysning.

Efter den guidade turen fick var och en själv gå runt och göra egna upptäckter. När alla började se nöjda ut var de dags för hemresan som nu följde väg E45 via Trollhättan.

Som avslutning på resan framfördes tack till styrelsen för en trevlig och intressant utflykt och styrelsen tackade å sin sida medlemmarna för deras uppslutning kring föreningens aktiviteter, önskade alla en skön sommar och hälsade välkommen till höstens aktiviteter.

Comments are closed.