Dafgårds 2011

Studiebesök 2011

Dafgårds i Källby, 10 mars

Lidköpings Tekniska Förening har varit på studiebesök hos Dafgårds i Källby. Intresset var så stort att några medlemmar inte fick plats då antalet var begränsat till 40 personer.

Vi mottogs av företagets representanter Torbjörn Bergström och Magnus Brånn som inledde med en presentation av företaget, dess historia, utveckling och nuvarande verksamhet. En fantastisk utveckling sedan starten 1937. Några speciella milstolpar kan nämnas.

  • 1963 togs det första fryshuset i drift.
  • 1988 härjade en förödande brand fabriken och det var nära att hela verksamheten skulle upphöra. Det blev den hittills största industribranden i landet och fick stora konsekvenser i regelverket vad gäller förebyggande av bränder och andra olyckor.
  • År 2000 togs världens första linje för lasagne i bruk och årligen görs investeringar i utbyggnader och nya produktionslinjer för mångmiljonbelopp.

Efter presentationen gjordes en rundvandring i fabriken. Mycket av produktionen körs med flera skift så vi kunde på nära håll följa tillverkningen. Bl a görs 1, 9 miljoner köttbullar per 9-timmars skift. Av produktionen går ca 15-20 procent på export och resten till större kunder i Sverige som storkök, livsmedelshandeln, offentliga inrättningar m fl. Dafgårds levererar t ex köttbullar till IKEA över hela världen (utom USA). Det receptet är IKEA:s eget och mycket hemligt.

En klassiker som tyvärr är på tillbakagång är tillverkningen av kåldolmar. Denna produkt har väl mer än någon annan förknippats med just Dafgårds. Vi är dock fortfarande ett antal av den äldre generationen som är förtjusta i den här rätten.

Besöket avslutades med att föreningens ordförande Göran Peterson tackade för ett mycket givande besök på företaget som han själv arbetat på under många år. Han hälsade medlemmarna välkomna till nästa träff som är årsmötet den 12 april.

Comments are closed.