Vattenfall 2010

Studiebesök 2010

Vattenfall i Trollhättan, 19 maj

Lidköpings Tekniska Förening har traditionsenligt avslutat vårsäsongen med en bussresa till ett intressant studieobjekt. Den här gången gick färden till Vattenfall i Trollhättan. För det var i Trollhättan som vattenkraftens vagga stod.

Efter en inledande bildförevisning besökte vi först Olidans kraftstation som i år fyller 100 år och är den äldsta av staten byggda och ägda vattenkraftanläggningen. Efter ett riksdagsbeslut 1906 påbörjades byggandet och 1910 togs de första aggregaten i bruk. Byggnaden som rymmer turbinhallen är i sig ett 130 meter långt mästerverk i granit och ser fortfarande ut att vara i nyskick.

Därefter promenerade vi över till Hojums kraftstation som togs i drift i början på 1940-talet. Den är också en imponerande anläggning där maskinsalen är insprängd i berget för att vara bombsäker. Nära förbundet med vattenkraften är också slussarna och ett besök på det intilliggande kanalmuseet hann vi även med.

Efter bildvisning och information om slussarna, de äldsta från år 1800, såg vi oss omkring bland alla föremålen. Dock ingen våravslutning utan att klubbmästaren, med benägen hjälp, serverar deltagarna varm korv och dricka. Då det var en underbar försommarkväll dukades det upp under bar himmel på en äng invid kanalen och blev till en perfekt avslutning på en trevlig utflykt.

Under hemfärden kunde ordföranden meddela att höstsäsongen inleds med ett besök på F7 Såtenäs.

Comments are closed.